woman doing ballet

Nauti baletista ja oopperasta kotisohvalla

Koronavirus ja sen leviämisen rajoittamiseksi säädetyt toimenpiteet ovat muuttaneet meidän kaikkien toimintaa ja suunnitelmia. Tällä hetkellä niin Suomessa kuin monessa muussakin maassa baletti- ja oopperaesitykset ja konsertit samoin kuin myös muut suuret tapahtumat on peruutettu, mutta samalla eri seurueet ovat laajentaneet esitystensä taltiointien verkkojakelua ja lisänneet suoratoistoesitysten määrää.

Verkkolähetyksen tunnelma ei ehkä ole ihan sama kuin elävässä esityksessä, mutta loistokas esitys sykähdyttää silti. Tässä muutamia vinkkejä, mitä verkon kätköistä voi löytyä:

Suomen Kansallisooppera (https://oopperabaletti.fi/) Stage 24 (https://oopperabaletti.fi/stage24/)

 • Torstaina 26.3. kello 19.00 alkaen voit katsoa Pieni merenneito -balettin. Ennen esitystä 18.30 alkaen lähetettävässä keskustelussa tavataan toimittaja Sami Sykön johdolla tanssijat Mira Ollila ja Jouka Valkama, jotka kertovat paitsi Pienestä merenneidosta myös arjestaan muuttuneessa tilanteessa. Stage24-videopalveluun julkaistaan joka maanantai ja torstai esitystallenteita menneiltä kausilta. Pieni Merenneito on näistä ensimmäinen.
 • Torstaina 9.4. klo 19.00 julkaistaan Stage 24:ssä Tero Saarisen Jean Sibeliuksen musiikkiin koreografioima Kullervo. Ennen esitystä 18.30 alkaen näytetään Sami Sykön vetämä keskustelu, jossa ovat mukana Tero Saarinen ja Johanna Rusanen.
 • Pääsiäismaanantaina 13.4. klo 19.00 alkaen voit nauttia Kenneth Greven spektaakkelista Kalevalanmaa.
 • Iki-ihana Prinsessa Ruusunen julkaistaa Stage 24:ssä torstaina 23.4. klo 19.00. Ennen sen alkua kello 18.30 alkavassa lähetyksessä taiteelliset johtajat Lilli Paasikivi ja Madeleine Onne kertovat oopperan ja baletin kauden 2020-2021 ohjelmistosta.
 • Jorma Elon koreografioima Kesäyön unelma julkaistaan Stage 24:ssä maanantaina 4.5.
 • Torstaista 7.5. alkaen sieltä voi katsoa nykytanssia: julkaisuvuorossa ovat Jorma Uotisen Jord ja Carolyn Carlsonin Pneuma.
 • Maanantaina 18.5. vuoron saa Natália Horečnán Romeo ja Julia.
 • Torstaina 21.5. alkaen pääsemme nauttimaan Cynthia Harveyn Gisellestä.
 • Torstaina 28.5. on vuorossa Marjo Kuuselan Eero Ojasen musiikkiin tekemä esitys Seitsämän veljestä. Esitys alkaa klo 19.00. Ennen sitä klo 18.3o alkaen voit seurata Sami Sykön, solistitanssija Antti Keinäsen ja balettimestari Tuuli Tuominen-Sandellin keskustelua teoksesta ja tanssijoiden arjesta nykytilanteessa.
 • Kansallisbaletin esitys koreografi Jeroen Verbruggenin Sciamachy-teoksesta on katsottavissa Stage 24:ssä 19.10. saakka. Se löytyy myös Yle Areenasta https://areena.yle.fi/1-50155117
 • Marco Goecken teoksen Lonesome George löydät Yle Areenasta https://areena.yle.fi/1-50155109#autoplay=true

Yle Teema ja Yle Areena

Baijerin valtionooppera 

 • Baijerin valtionooppera esittää oopperoita, konsertteja ja baletteja. Esitykset löytyvät sivulta https://www.staatsoper.de/stream/
 • 21.3. klo 20.30 Suomen aikaa suoratoistona George Balanchinen Jalokivet-baletti. Esityksen nauhoitusta voi katsoa 22.3. klo 23.59 asti. Timantit-osuudessa tanssivat Mariinskyn Alina Somova ja Vladimir Shklyarov. Rubiinien pääosaa esittää New York City Balletin Ashley Bouder parinaan Osiel Gouneo.
 • Sivulta https://operlive.de/wayne-mc-gregor/ voit katsoa 10.4. – 24.4.2020 Bayerin valtionbaletin esittämänä Wayne McGregorin kolme balettia: Kairos, Sunyata ja Borderlands.
 • Baijerin valtionoopperan maanantaikonserteissa on 18.5. alkaen mukana myös balettia. 18.5. – 3.6. voit katsoa Dustin Kleinin koreografian Romantische Liebe, joka perustuu Clara Wieckin ja Robert Schumannin kirjeenvaihtoon. Musiikki on tietysti Clara ja Robert Schaumannin säveltämää. https://operlive.de/montagskonzert7/
 • maanantaina 25.5. maanantaikonsertin yhteydessä esitetään otteita baleteista Spartacus, Jalokivet, Prinsessa Ruusunen ja Borderlands
 • maanantain 1.6. maanantaikonsertin yhteydessä esittävät tanssijat Virna Toppi ja Emilio Pavan sekä Laurretta Summerscales ja Yonah Acosta otteita baleteista Don Quijote ja Spartacus
 • Baijerin valtionbaletin vuoden 2017 gaalasta voi nauttia lauantaina 13.6. klo 13.00 alkaen. Esitys on nähtävissä lauantaihin 27.6. klo 11.59 saakka. Gaalassa esiintyy mm. Ivy Amista, Ksenia Ryzhkova, Prisca Zeisel, Vladimiur Shkylarov, Jonah Cook ja Osiel Gouneo. Luvassa on otteita mm. baleteista Le Corsaire/Merirosvo, Romeo ja Julia ja Raymond.

Teatro San Carlo di Napoli

 • Tunnisteella #stageathome voi seurata Teatro San Carlo di Napolin baletti- ja oopperaesityksiä heidän Facebook-, Twitter- ja Instagram -tiliensä kautta. Esitykset alkavat klo 21.00 Suomen aikaan. Lista esityksistä löytyy sivulta https://www.teatrosancarlo.it/it/pages/stage-at-home.html

Berliinin valtionooppera

Lontoon Kunikaallinen baletti

 • Balettigaalasta voi nauttia omalla kotisohvalla avaamalla Royal Operan You Tube –kanavan soittolistalta https://www.youtube.com/user/RoyalOperaHouse/playlists esimerkiksi listan Best Ballet Performances. Listalta löytyy 61 eri esitystä!
 • Perjantaina 27.3. klo 21.00 Suomen aikaa facebook-tilin https://www.facebook.com/royaloperahouse kautta baletin Pekka ja Susi. Sen jälkeen löydät sivustolta https://www.roh.org.uk/streaming/peter-and-the-wolf 27.4. saakka.
 • Perjantaina 3.4. klo 21.oo Suomen aikaa saa facebook-ensi-illan Händelin musiikkiin Wayne McGregorin versio antiikin tarinasta Acis ja Galatea. Esitystä voit katsoa 3.5. saakka klikkaamalla https://www.roh.org.uk/streaming/acis-and-galatea.
 • Franz Kafkan romaanin Muodonmuutos pohjalta Arthur Pita on luonut vuonna 2011 tanssiesityksen Metamorphosis, jota voit katos 17.5. saakka täältä.
 • Shakespearen näytelmään perustuva baletti Talvinen tarina, jonka koreografian on luonut Christopher Wheeldon, esitetään perjantaina 1.5. myös klo 21.00 Suomen aikaa. Tätä balettia voit katsoa 1.6. saakka sinulle sopivaan aikaan https://www.roh.org.uk/streaming/the-winters-tale
 • Perjantaina 15.5. klo 21.00 Suomen aikaa alkaa Anastasia, Kenneth MacMillanin luoma baletti. Se kertoo Anna Andersonista, joka väitti olevansa tsaari Nikolain tytär Anastasia.
 • Perjantaina 29.5. klo 21.00 Suomen aikaa on esitysvuorossa Cathy Marstonin teos Sellisti, The Cellist, joka kertoo hetkistä sellisti Jacqueline du Prén elämässä.

Pietarin Mariinsky-teatteri

 • näyttää kanavallaan https://mariinsky.tv/ tallenteita konserteista ja muista esityksistä.
 • Perjantaina 20.3. voi klo 17.00 Suomen aikaa nähdä Alexey Ratmanskyn version klassikkobaletista Tuhkimo. Esitys on nauhoitus vuodelta 2013 ja pääosaa esittää Diana Vishneva. 
 • Lauantaina 21.3. Suomen aikaa klo 17.00 alkaen Mariinsky-teatteri esittää verkossa Anna Karenina -baletin. Koreografian on tehnyt Alexey Ratmansky Rodion Shchedrinin musiikkiin. Pääosan tanssii Ulyana Lopatkina. Esitys on tallenne vuodelta 2014.
 • Keskiviikkona 25.3. voit katsoa Suomen aikaa kello 17.00 alkaen baletin Bahtsisarain suihkulähde. Koreografi on Rostislav Zaharov. Marian osan tanssii Anastasia Matvienko. Ruhtinas Adam: Andrei Yakolev, Vazlav: Xander Parish, Girei: Roman Belyakov, Zarema: Viktoria Tereshkina, Nurali: Grigori Popov.
 • Tiistaina 7.4. vuorossa on Romeo ja Julia, jonka koreografi on Leonid Lavrovsky
 • Jos Lavrovskyn Romeo ja Julia jäi näkemättä huhtikuussa, avaa https://mariinsky.tv/ tiistaina 5.5. klo 19.00 ja pääset nauttimaan esityksestä, joka on taltioitu helmikuussa 2013. Juliana tanssii Diana Vishneva ja Romeona Vladimir Shklyarov.
 • Sunnuntaina 10.5. nähdään klo 19.00 alkaen Raymonda, jonka koreografian Alexander Glazunovin musiikkiin on tehnyt Marius Petipan version pohjalta Konstantin Sergeyev. Pääosissa Viktoria Tereshkina (Raymonda), Xander Parish (Jean de Brienne) and Konstantin Zverev (Abderakhman).
 • Torstaina 14.5. klo 19.00 alkaa Prinsessa Ruusunen. Alkuperäistä Marius Petipan koreografiaa on muokannut Konstantin Sergeev 1952 ja hänen jälkeensä vuonna 2016 Eldar Aliev. Musiikinhan on säveltänyt Pyotr Ilyich Tchaikovsky.

Hampurin Neumeier-baletti https://www.hamburgballett.de/

 • näytää verkossa sekä otteita eri baleteista että tanssijoiden harjoituksia. Lisäksi Neumeier-baletti esittää 9.4. alkaen John Neumeierin koreografioimia baletteja. Esityksiä voi katsoa maksutta 48 tunnin ajan ensiesityksestä. Koko maksuton video-ohjelmisto ja lisätietoa esityksistä löytyy sivulta https://www.hamburgballett.de/de/news/video_on_demand.php.
 • Torstaina 9.4.  ja lauantaina 18.4. klo 17.30 Suomen aikaa esitetään Matteus passio, jonka tallenne on vuodelta 2005 ja jossa John Neumeier tanssi Jesuksen osan.
 • Torstaina 16.4. ja lauantaina 26.4. on vuorossa Kamelianainen.
 • Torstaina 23.4. ja lauantaina 2.5. esitetään Kuolema Venetsiassa.
 • Torstaina 30.4. ja lauantaina 9.5. nähdään Beethoven-projekti.
 • Illusioita – kuten Joutsenlampi on vuorossa torstaina 7.5. ja lauantaina 16.5.
 • Nijinsky & Neumeier. Eine Seelenverwandtschaft im Tanz –  Annette von Wangenheimin WRD:lle tekemää dokumenttia vuodelta 2010 voit katsoa torstaista 14.5. klo 16.30 alkaen  – lauantaihin 16.5. klo 17.30 saakka lauantaista 23.5. klo 17.30 alkaen maahantaihin 25.5. klo 17.30 saakka
 • André S. Labarthen dokumentti John Neumeier at Work on katsottavissa torstaista 21.5. klo 17.30 alkaen lauantaihin 30.5. klo 17.30 saakka
 • Jan Peter Gehrckensin NRD:lle vuonna 2019 tekemää dokumenttia John Neumeier – Unterwegs voi katsoa  28.5. – 6.6.

Milanon La Scala

 • baletti-, oppeera- ja konserttiesityksiä voit katsoa RaiPlay-kanavan (https://www.raiplay.it/dirette) kautta. Lista esityksistä, niiden esitysajoista ja -kanavista löytyy sivulta https://bit.ly/2UtviRZ
 • Perjantaina 27.3 listalla on Rudolf Nurejevin koreografioima Prinsessa Ruusunen. Sen pääosan esittää Polina Semonova ja prinssinä tanssii Timofej Andrijashenko.
 • Torstaina 2.4. klo 19.00 Suomen aikaa esitetään Bajadeeri, jonka koreografian Natalia Makarova on muokannut Marius Petipan koreografina pohjalta. Pääosissa ovat Svetlanan Zakharova ja Roberto Bolle.
 • Perjantaina 3.4. ja 27.4. on esitysvuorossa Don Quijote, jonka koreografi on Rudolf Nurejev. Pääosat tanssivat Natalia Osipova ja Leonid Sarafanov.
 • Perjantaina 17.4. ja perjantaina 1.5. Wolfgang Amadeus Mozartin, György Ligetin, Giovanni P. da Palestrinan ja Välimeren alueen musiikkiin pohjautuva esitys Mediterranea, jonka koreografina on luonut Mauro Bigonzetti.
 • Tiistaina 21.4. ja keskiviikkona 6.5. Le Corsaire, Merirosvo, koreografia Anna-Marie Holmes Petipan pohjalta, pääosissa Nicoletta Manni, Timofej Andrijashenko, Martina Arduino, Marco Agostino, Antonino Sutera, Mattia Semperboni ja Antonella Albano
 • Torstaina 23.4. Excelsior, koreografia Ugo dell’Ara, pääosissa Roberto Bolle, Marta Romagna ja Riccardo Massimi

Nederlands Dans Theater

Moskovan Bolshoi-teatteri

 • esittää You Tube -kanavallaan http://www.youtube.com/bolshoi klassikkokattauksen balettia ja oopperaa. Esitykset alkavat klo 19.00 ja ne ovat katsottavissa seuraavat 24 tuntia. Löydät kunkin esityksen osajaon tältä sivulta
 • Perjantaina 27.03 – Joutsenlampi. Maailman teatteripäivän kunniaksi 27.3 esitettävän Joutsenlammen Odette/Odilena nähdään Svetlana Zakharova ja prinssi Siegfridinä Denis Rodkin. Lisätietoja esityksestä löytyy sivulta https://www.bolshoi.ru/en/performances/36/roles/… 30 minuuttia ennen esitystä eli 17.30 Suomen aikaa samalla kanavalla on venäjänkielinen keskustelu, jossa ovat mukana ensitanssija Denis Rodkin ja solistitanssija Igor Tsvirko.
 • Lauantaina 28.03 – Prinsessa Ruusunen
 • Keskiviikkona 01.04 – Tsaarin morsian
 • Lauantaina 04.04 – Marco Spada
 • Tiistaina 07.04 – Boris Godunov
 • Perjantaina 10.04 – Pähkinänsärkijä.
 • Keskiviikkona 15.4. Le Corsaire, Merirosvo
 • Lauantaina 18.4. Spartacus
 • Lauantaina 25.4. A Hero of our time, Nykypäivän sankari. Baletti perustuu Mihail Lermontovin 1840 julkaistuun samannimiseen kirjaan. Baletin libreton on tehnyt kirjan pohjalta Kiril Serebrennikov, musiikki on Ilja Demutskin käsialaa ja koreografian on luonut Juri Posohov. Baletin ensiesitys oli Bolshoi-teatterissa vuonna 2015. Maistiaiset siitä saat katsomalla esityksen trailerin https://www.youtube.com/watch?v=iA8lC2ghm4w
 • Sunnuntaina 3.5. The Bright Stream, Kirkas puro. Se on alun perin Fedor Lopukhovin Dmitri Šostakovitšin musiikkiin koreografioima baletti, joka julistettiin pannaan Stalinin aikana. Alexei Ratmansky toi sen uudelleen Bolshoin ohjelmistoon vuonna 2003. Esimakua esityksestä saat katsomalla sen esittelyvideon https://www.youtube.com/watch?v=gyen7YV2FT4
 • Torstaina 7.5. Don Quijote.

Pariisin oopperan baletti

The Australian Ballet

 • aloittaa sunnuntaina 5.4. maksuttomat digitaaliset lähetykset. Lue lisää täältä ja katsoaksesi esityksiä klikkaa https://australianballet.com.au/tv
 • Ensimmäisenä esitysvuorossa on 5.4. Prinsessa Ruusunen, jonka koreografian on tehnyt David McAllister. Esitystä voi katsoa perjantaihin 17.4. saakka.
 • Perjantaista 17.4. vapunpäivään 1.5. saakka voit katsoa Alexei Ratmanskyn Tuhkimoa.
 • Graeme Murphyn Romeo ja Julia on vuorossa 1.-15.5. Lue lisää täältä ja katsoaksesi esityksiä klikkaa https://australianballet.com.au/tv

Tukholman Kuninkaallisen Baletin

 • sivustolta https://www.operanplay.se/performances/balett voit katsoa 10.4. klo 18.00 saakka Mats Ekin version baletista Romeo ja Julia. Sivustolta löytyy myös mm. Aleksander Ekmanin haastattelu ja otteita hänen baletistaan Eskapist.

Wienin valtionoopperan esityksistä pääset nauttimaan kirjautumalla sisälle sivustolle www.staatsoperlive.com  Sivustolla julkaistaan päivittäin joku ooppera- tai balettiesitys, jota voi katsoa seuraavan 24 tunnin aikana. Ohjelmisto ja esitysajat löytyvät täältä.

New York City Ballet

 • aloittaa 21.4. ilmaisina verkkolähetyksinä 2020 digitaalisen kevätkauden. Kuuden viikon ajan joka tiistaina ja perjantaina kello 20.00 New Yorkin aikaa (3.00 Suomen aikaa) lähetetään kokonaisien balettien tai valittujen osien nauhoituksia. Tiistain lähetykset on omistettu George Balanchinen ja Jerome Robbinsin tuotannolle. Perjantain lähetyksissä nähdään tämän hetken kiinnostavimpien nykykoreografien teoksia. Esityksiä voi katsoa 72 tunnin (3 vuorokauden) ajan NYCB:n YouTube kanavaltaFacebook-sivulta ja NYCB;n kotisivulta nycballet.com. Lue lisää https://www.nycballet.com/digitalspring
 • Tiistaina 21.4. klo 3.00 Suomen aikaa nähdään Balanchinen Allegro Brillante, joka on taltioitu vuonna 2017.
 • Justin Peck:n Rotundan maailmanensi-ilta oli 26.2.2020. Sen tallenne nähdään perjantaina 24.4.
 • Torstaina 28.4. on esitysvuorossa Balanchinen Apollo, joka on tallenne tammikuulta 2019.
 • Balanchinen Ballo Della Regina ja Christopher Wheeldonin  After the Rain Pas de Deux nähdään perjantaina 1.5.
 • Tiistaina 5.5 tulee nähtäväksi George Balanchinen osa Rubiinit Jalokivet-baletista. Esitys on taltioitu 19.9.2019.
 • Perjantaina 8.5. esitetään Alexei Ratmanskyn koreografia Concerto DSCH, joka on taltioitu 5.10.2018.
 • Tiistaina 12.5. on vuorossa kaksi Jerome Robbinsin ja kaksi George Balanchinen teosta. Jerome Robbinsilta Spring teoksesta Neljä vuodenaikaa, George Balanchinen Theme and Variations  Divertimento No. 15:sta, Jerome Robbinsin Faunin iltapäivä sekä George Balanchine’s Rondo Western Symphonysta.
 • Perjantaina 15.5. nähdään Justin Peckin Pulcinella Variations.
 • Tiistaina 19.5. alkaen klo 20.00 New Yorkin aikaa voimme kolmen päivän ajan nauttia George Balanchinen Jalokivit-baletin Timantit-osuudesta.
 • Perjantaina 22.5. on vuorossa Christopher Wheeldonin koreografiat Liturgy ja Carousel (A Dance)
 • Tiistaina 26.5. George Balanchinen Donizetti Variations
 • Perjantaina 29.5. tämän vuosituhannen koreografeja ja koreografioita: Justin Peckin Easy, Pam Tanowitzin Bartók Ballet (ote), Alexei Ratmanskyin Voices (ote), Gianna Reisenin Composer’s Holiday (ote), Kyle Abrahamin The Runaway (ote), Justin Peckin The Times Are Racing (ote) ja Mauro Bigonzettin Oltremare (ote).

Sadler´s Wells

 • Sadler’s Wells -teatteri esittää digitaalisella lavallaan tanssiesityksiä, joiden ensi-esitykset ovat teatterin Facebooksivulla https://www.facebook.com/SadlersWells ja sen jälkeen määräajan You Tube:ssa https://www.youtube.com/user/sadlerswells. Lue lisää https://www.sadlerswells.com/whats-on/2020/digital-stage/
 • Perjantaina 24.4. klo 21.30 Suomen aikaa on esityksen Ilta Natalia Osipovan kanssa Facebook-ensi-ilta. Esitystä voi tämän jälkeen katsoa 1.5. saakka. Illan aikana nähdään Aleksei Ratmanskyn koreografia Sibeliuksen Valse tristen musiikkiin, Sidi Larbi Cherkaoui koreografia Qutb ja Ave Maria, jonka koreografian on tehnyt Yuka Oishi Schubertin musiikkiin. Illan ohjelma löytyy täältä.
 • Perjantaina 1.5. klo 21.30 esitetään Breakin’ Convention – The Jazz re:freshed Sonic Orchestra. Breakin’ Convention on maalilan suurin hip hop tanssifestivaali. Esitys on tallenne vuodelta 2018. Esitys on katsottavissa You Tubessa 8.5. saakka.
 • Perjantaina 8.5. on vuorossa Alexander Whitley Dance Companyn esitys 8 Minutes. Koreografian on tehnyt Alexander Whitley Daniel Wohln musiikkiin, joka on elektroakustisen musiikin kehitäjiä.

Metropolitan Opera

OperaVision

Pysytään terveinä, pidetään huolta toisistamme ja nautitaan tanssin taiasta kotisohvalla.

Samankaltaiset artikkelit