Pähkinänsärkijä kuuluu jouluun – löydät sen myös netistä

Pähkinänsärkijä on joulunajan lumoava klassikkobaletti. Musiikin balettiin on säveltänyt Pjotr Tšaikovski, joka  perusti musiikkinsa Alexandre Dumas vanhemman laatimaan mukaelmaan E.T.A. Hoffmannin vuonna 1816 kirjoittamasta sadusta Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas. Pähkinänsärkijäbaletin ensi-ilta oli 1892 Pietarin Mariinski-teatterissa. Koreografian teki Lev Ivanov Mariinskin pääbalettimestari Marius Petipan laatimien ohjeiden ja suunnitelmien mukaan. Petipa ei itse pystynyt toteuttamaan suunnitelmiaan sairastuttuaan. Kuten monesta muustakin klassikosta eri koreografit ovat eri aikakausina luoneet siitä omia tulkintojaan.

Pähkinänsärkijä kuuluu useimpien talojen jouluohjelmistoon ja nyt digi- ja korona-aikana sinulla on mahdollisuus sukeltaa Pähkinänsärkijän maagiseen maailmaan ja verrata eri koreografien näkemyksiä tästä klassikosta. Löydät sen ainakin näiden talojen tarjonnasta:

  • New York City Ballet esittää vuonna 2019 taltioitua George Balanchinen versiota. Siitä voit nauttia 11.12.2020 – 3.1.2021 maksamalla 27,99 euroa. Esityksen esittelyn ja linkin sivulle, josta voit lunastaa katseluoikeuden, löydät sivulta https://www.nycballet.com/season-and-tickets/george-balanchines-the-nutcracker-streaming-2020/ 
  • Birmingham Royal Ballet esittää 90-minuuttiseksi lyhennetyn version Pähkinänsärkijästä suorana lähetyksenä perjantaina 18.12. klo 21.30 Suomen aikaa. Siitä pääset nauttimaan maksamalla ennakkoon 15 puntaa. Tämän version on muokannut David Bintley Peter Wrightin koreografian pohjalta. Esitys myös nauhoitetaan. Sen katseluoikeus maksaa 15 puntaa ja sillä hinnalla nauhoitusta voi katsoa kolmen vuorokauden ajan 19.12. klo 21.30 alkaen keskiyöhön 24.12. Katseluoikeus on lunastettava viimeistään 21.12.2021. Lue lisää sivulta https://www.brb.org.uk/whats-on/event/the-nutcracker-at-the-rep-online
  • Royal Opera Housen/Lontoon Kuninkaallisen oopperan Pähkinänsärkijä-esitys alkaa tiistaina 22.12. klo 21.00 Suomen aikaa. Striimattu esitys kestää noin 1 t 25 min. Peter Wrightin koreografiaa on muokattu korona-aikaan sopivaksi. Esityksen hinta on 18,34 euroa. Lisätietoja ja linkki katseluoikeuden lunastussivulle löytyy https://stream.roh.org.uk/packages/the-nutcracker-4/videos/the-nutcracker

Internetin syövereistä löytyy lukuisia muitakin versioita, esimerkiksi YouTubesta kirjoittamalla hakusanaksi The Nutcracker.

Samankaltaiset artikkelit