|

Helsingin kv. balettikilpailu oli hieno kokemus Pinja Rissaselle

Kuva Minna Hatinen

Helsingin kansainvälisen balettikilpailun tuomaristo valitsi Pinja Rissasen Attitydin 1000 euron kannustuspalkinnon saajaksi. Pinjan esitykset finaalissa vakuuttivat myös kotikatsomomme. Hänen valloittava olemuksensa ihastutti, ja hänen varmaa esiintymistään oli ilo katsoa.

Pyysimme Pinjaa kertomaan tanssitaustastaan ja touko-kesäkuun vaihteen kilpailusta. Siihen valmistautuminen ei mennyt niin suoraviivaisesti kuin esityksistä voisi päätellä, mutta annetaanpa Pinjan itsensä kertoa:

”Aloitin baletin 4-vuotiaana Seinäjoella Miloff Tanssiopistossa Mila Miloffin opissa. Tanssin baletin ohella myös muitakin tanssilajeja, mutta baletti oli jo aivan pienestä pitäen pääosassa. Esiinnyin paljon niin Seinäjoella kuin muuallakin Suomessa.

Noin 11-vuotiaana lähdin kilpailemaan kansainvälisiin balettikilpailuihin Eurooppaan ja jopa Amerikkaan. 12-vuotiaana sain kilpailuista kutsun Vaganovan Baletti Akatemiaan Pietariin opiskelemaan ja olen siitä lähtien opiskellut balettia Venäjällä. Olen päässyt esittämään monia hienoja rooleja Hermitage- ja Mariinsky Teatterissa ja käynyt jopa Vaganovan kanssa kiertueella Sotchissa.

Paljon hienoja esiintymisiä on jo takana ja viimeisin olikin Helsingin Kansainvälinen Balettikilpailu. Minulle kilpailu oli hieno kokemus, mutta kaikin puolin rankka. Kaikki valmistautuminen ja treenaaminen piti aloittaa alusta, sillä maailman tilanteen vuoksi jouduin palaamaan Suomeen juuri ennen kisoja. Minulla ei alkuvaiheessa ollut juuri mitään, ei opettajaa tai harjoittajaa, salia, pukuja tai mitään paikkaa, missä tekniikkaa ja kuntoa voisi pitää yllä. Onneksi asiat kuitenkin järjestyivät ja iso kiitos kuuluukin tukijoukoilleni, joita minulla ennen kilpailua ja sen aikana oli. Kaikista ongelmista ja huolista huolimatta kilpailu oli minulle aivan ainutlaatuinen kokemus, jota ei kyllä unohda. Oli mahtavaa päästä esiintymään Suomessa jo hieman pidemmän tauon jälkeen.

Parasta kilpailussa oli se, että pääsin näyttämään erilaisia puolia itsestäni, joita ei välttämättä vielä kaikki ole nähneet. Pääsin haastamaan itseäni teknisillä ja jopa hieman riskialttiilla variaatioilla ja moderneilla, joista itse pidin todella paljon. Erityisesti molempien modernien teosten esittäminen oli yksi kohokohdistani tietenkin muiden variaatioiden lisäksi. Oli myös hienoa päästä treenaamaan muiden todella taitavien kilpailijoiden kanssa ja ennen kaikkea oppimaan ja kehittymään tanssijana. Kilpailu antoi minulle hienoja kokemuksia ja ennen kaikkea opetti minulle sen, että mitä tahansa voi tapahtua, mutta se ei minua pysäytä saavuttamasta määränpäätä.

Näin kisan jälkeen olen saanut pitää hieman lomaa ja vain levätä. Harmillisen kisojen aikana tapahtuneen loukkaantumisen jälkeen olen ottanut rauhallisesti ja nyt pienen ja todella pitkältä tuntuvan loman jälkeen on taas ihanaa aloittaa treenaaminen.

Tulevaisuus jää vielä nähtäväksi, mutta aivan varmasti se tulee olemaan täynnä esiintymisiä ja paljon treeniä. Kuka tietää, seuraava esitys voi olla jopa aikaisemmin kuin mitä osaa odottaa. Ehkä jopa Suomessa.

Kiitos vielä Balettiyhdistys Attitydille tunnustuspalkinnosta!”

Kuva Stanislav Belyaevsky

Pinjan ja myös muiden finalistien esitysten tallenteet löytyvät Oopperan ja baletin Stage24-palvelusta sekä Yle Areenasta. Pinjan esitykset löytyvät 2. finaalin tallenteesta. Hänen kilpailunumeronsa oli 16. Gaalassa Pinja esitti variaation baletista La Esmeralda. Tallenteita voi katsoa 6.6.2023 saakka.

Helsingin kansainvälinen balettikilpailu – 1. finaali 4.6.2022

Helsingin kansainvälinen balettikilpailu – 2. finaali 5.6.2022

Helsingin kansainvälinen balettikilpailu – gaala 6.6.2022

Kuva Roosa Oksaharju, kuten myös kansikuva 

Lisää kuvia Pinjasta löydät hänen Instagram-tililtään https://www.instagram.com/pinja_rissanen/

Helsingin kansainvälisestä balettikilpailusta löydät tietoa sivulta https://ibchelsinki.fi/fi/

 

Samankaltaiset artikkelit