Kolmekymmentä vuotta baletin hyväksi
Joulukuun 3. päivänä vuonna 1993 yhdestä baletin kauneimmista asennoista tuli osa Balettiyhdistys Attitydin nimeä, kun balettomanit Anna-Liisa Anttila ja Eeva-Liisa Tarvainen yhdessä Lappeenrannan kaupungin silloisen lakimiehen Seppo Miettisen kanssa allekirjoittivat yhdistyksen perustamisasiakirjan.
Yhdistyksen perustamiseen johti Anna-Liisan ja Eeva-Liisan pohdinta, millä tavoin baletin ystävät saataisiin koottua yhteen sekä jaettua tietoa ja innostettua myös muita kiinnostumaan baletista. Lisäksi Lappeenrannassa vuodesta 1969 korkeatasoista balettiopetusta lapsille ja nuorille tarjonnut Balettikoulu Sonja Tammela sekä monet sen oppilaista tarvitsivat tukea.
Perustajajäsenille olikin alusta lähtien selvää, että yhdistyksen toiminnan kaksi perustehtävää ovat jäsentoiminta ja tukitoiminta. Sääntöihin kirjattiin, että yhdistyksen tarkoitus on tukea ja edistää tanssitaiteen, erityisesti baletin tuntemusta, harrastusta, opetusta ja esitystoimintaa Lappeenrannassa.
Ensimmäisen toimintavuoden aikana hiottiin yhdistyksen säännöt rekisteröintikuntoon ja aloitettiin jäsenhankinta. Säännöt vahvistettiin ja Balettiyhdistys Attitydi ry merkittiin Yhdistysrekisteriin 22.6.1995.
Jäsenmatkoja Suomeen ja ulkomaille
Ensimmäisen ulkomaanmatkan attitydiläiset tekivät Pietariin valkovuokkojen kukinta-aikaan keväällä 1996. Matkat olivat niin suosittuja, että kannatti heti ilmoittautua mukaan, kun Eeva-Liisa vihjasi matkavalmistelujen olevan vireillä.
Pietarihan on ollut kautta aikojen yksi baletin mekoista, missä yhden viikonlopun aikana pystyi nauttimaan kahdesta korkeatasoisesta esityksestä. Pietariin tekemiemme 23 keväisen matkan aikana saimme tutustua baletin klassikkoteoksiin kuten Prinsessa Ruusunen, Giselle, Don Quijote, Joutsenlampi, jne. klassikkotulkintoina upeiden tanssijoiden esittäminä. Ryhmälippujen hankkiminen ei tosin aina ollut kovin helppoa.
Loistokkaiden esitysten välillä Pietarissa ja sen ympäristössä riitti keisarillisia palatseja ja museoita tutkittavaksi asiantuntevien oppaiden johdolla. Pääsimme vierailemaan paikallisissa balettikouluissa ja tutustumaan sekä vanhan että uuden Mariinski-teatterin takatiloihin. Matkojen yksi huippukohdista oli myös sunnuntaibrunssi, useimmiten Grand Hotel Europen Aurora-salissa ennen lähtöä koti-Suomeen.
Matkat Euroopan balettikaupunkeihin vaativat enemmän aikaa ja matkustamista kuin reissu Pietariin. Se ei kuitenkaan ole estänyt meitä tutustumasta balettitarjontaan Tallinnassa, Oslossa, Tukholmassa, Berliinissä ja Hollannissa, ja joka matkalta olemme palanneet ihastuneina ja innostuneina niin näkemistämme esityksistä kuin matkojen oheisohjelmista.
Kotimaassa Kansallisbaletin lauantai-iltapäivän näytökset kuuluvat yhdistyksemme vakio-ohjelmistoon. Näiden matkojen yhteyteen olemme saaneet sisällytettyä esimerkiksi tapaamisia tanssijoiden ja eri asiantuntijoiden kanssa, kierroksia oopperatalon takatiloihin, tavanneet baletin johtoa ja kuulleet, mitä kaikkea tapahtuu ennen ensi-iltaa.
Helsingin lisäksi seuraamme tiiviisti myös muiden paikkakuntien tanssitarjontaa. Matkoillamme ovatkin tutuksi tulleet niin Tampere, Mikkeli kuin Savonlinna.
Lappeenrannassa olemme järjestäneet balettiaiheisia esitelmätilaisuuksia, jotka ovat olleet joko kaikille avoimia tai jäsenillemme suunnattuja. Muun muassa FT Johanna Laakkonen, yksi Se alkoi joutsenesta – sata vuotta arkea ja unelmia Kansallisbaletissa -kirjan kirjoittajista, oli Kansallisbaletin juhlavuonna 2022 vieraanamme kertomassa Kansallisbaletin alkuajoista ja balettimestari George Gén kaudesta. Yhteistyössä Lappeenrannan Tanssiopiston ja Timo Sokuran kanssa olemme järjestäneet tilaisuuden, jossa ranskankielistä balettitermejä avattiin yleisölle sanoin ja esimerkein. Kevät- ja syyskokoustemme yhteydessä olemme saaneet tutustua asiantuntijoiden opastuksella mm. balettiasujen vaatimuksiin ja tutu-puvun valmistukseen sekä nähneet tanssiesityksiä.
Tukitoiminta mahdollistajana
Pikkustipendit, vapaaoppilaspaikat, kesäkurssituet, matka-avustukset, apurahat opiskeluun ulkomailla ja esityksiin valmistautumiseen ovat esimerkkejä tuestamme tanssin harrastajille ja opiskelijoille. Erityisesti viime vuosina tukeamme on tarvittu erityisen paljon.
Helsingissä joka neljäs vuosi järjestettävään kansainvälisen balettikilpailuun Attitydi on lahjoittanut 1000 euron kannustuspalkinnon, jonka tuomaristo on myöntänyt lupaavalle suomalaistanssijalle, vuonna 2016 Suvi Honkaselle ja 2022 Pinja Rissaselle.
Kunnianosoituksena tanssitaiteen hyväksi tehdystä työstä Attitydi on myöntänyt Sonja-stpendit Arja Tervolle, Timo Sokuralle, Sonja Tammela-Ruuskaselle ja Kaija Kontunen-Forsblomille.
Yhteistyö Lappeenrannan Tanssiopiston kanssa on ollut tiivistä. Tanssiopiston esityksissä taitavat olla edelleen käytössä jo 1990-luvulla lahjoittamamme mustat nahkasaappaat. Suomen Kulttuurirahaston Attitydille pukuompelukoulutukseen myöntämän tuen myötä valmistui tanssiopistolaisten käyttöön 12 tutu-pukua, joita Tanssiopisto vuokraa myös muille tanssikouluille. Pähkinänsärkijä – Klaaran ja Nikolaksen tarina -esityksen lavastusta varten tarvittiin 12 metriä leveää tylliä 15 metriä. Attitydi lahjoitti sen ja se on edelleen Kaupunginteatterilla käytössä.
Tukea tanssitapahtumien järjestämiseen
Tavoitteenamme on, että tanssiesityksistä voitaisiin nauttia myös Lappeenrannassa. Vuosien mittaan olemme tukeneet eri tanssiryhmien ja sooloteosten esityksiä sekä koreografian tekoa.
Nukketeatteri Sytkyt toteutti Attitydin aloitteesta useina vuosina Lappeenrannan Balettigaalan yhteydessä vuosi vuodelta suositummaksi muodostuneen Lasten Balettigaalan. Attitydin lisäksi tapahtuman tukijoita olivat Lappeenrannan Tanssiopisto ja Lappeenrannan Kaupunginteatteri tai Kirjasto.
Takana 30 vuotta toimintaa, mitä edessä
Perustajajäseniemme aikanaan luoma pohja toiminnallemme on edelleen vahva.
Seuraamme aktiivisesti eri tanssiryhmien ohjelmistoa niin Suomessa kuin ulkomailla ja pyrimme järjestämään jäsenillemme heitä kiinnostavia ja innostavia matkoja. Kehitämme keinoja lisätä tanssitaiteen tuntemusta ja tutustuttaa yleisöä tanssitaiteen eri näkökulmiin.
Lappeenrannan Balettigaala oli korkeatasoinen tapahtuma, joka ilahdutti tanssin ystäviä useiden vuosien ajan Lappeenrannassa ja innosti tanssin harrastajia ja opiskelijoita kehittymään. Omalta osaltamme haluamme vaikuttaa siihen, että saisimme Lappeenrantaan säännöllisesti eri tanssiryhmien korkeatasoisia vierailuesityksiä.
Viime vuosien aikana on käynyt selväksi, että tukea tanssin harrastamiseen ja opiskeluun tarvitaan entistä enemmän. Nuorten lupaavien tanssin opiskelijoiden unelmaa kehittyä ja oppia lisää haluamme tukea edelleen sekä olla mukana mahdollistamassa tanssista kiinnostuneille harrastukseen osallistumisen.
Jäsenmäärämme on tällä hetkellä noin 130. Tanssin ystävien ja tukijoiden joukkoon toivotamme tervetulleeksi kaikki toiminnastamme kiinnostuneet.
Artikkelikuva Stanislav Belyaevsky